уторак, 2. децембар 2008.

Nega starih-urinarna inkontinencija

Jedan od vaznih problema u medicini starih je urinarna inkontinencija ( umokravanje). Inkontinencija moze biti trajna i prolazna. Da bi mokrenje bilo uredno potrebno je da stare osobe imaju psihicki mir, da je pokretljivost ocuvana, urinarni trakt zdrav i naravno da je opste stanje zadovoljavajuca. "Iskakanje" iz ravnoteze kod ove grupe koji su cesto i dementni moze dovesti do inkontinencije i umokravanja. Kao jedan od najvaznijih faktora koji dovodi do ovoga je promena u psihickom stanju. Svaka konfuznost moze dovesti do neprepoznavanja potrebe da se ode u toalet i nemogucnosti da se isti pronadje. Prolaskom konfuznosti nestaje inkontinencija. Od psiholoskih faktora tu su jos i depresija, psihoza i lekovi koji uticu na psihicko stanje ukljucujuci sedative (besedin), antipsihotike, antiparkinsonike. Ukratko svi lekovi koji mogu da uticu na psihicko stanje mogu dovesti do inkontinencije. Lekovi protiv bola (opijati) mogu uzrokovati konfuznost i kao posledicu inkontinenciju.
Velika grupa lekova koja moze uzrokovati inkontinenciju su lekovi protiv pritiska od kojih su" najgori" diuretici. Da bi mokrenje bilo uredno potrbno je da urinarni trakt bude zdrav tako da urinarne infekcije kao i stanja koja povecavaju ukupnu kolicinu urina mogu dovesti do umokravanja kod starih. Ova stanja su: uzimanje alkohola, diuretika, dosta tecnosti i hiperglikemija (povecan secer). Stari se vecinom teze krecu , tako da je uz sve ovo nepokretnost ogoman problem.


LECENJE PROLAZNE INKONTINENCIJE


Ovo je problem koji kad se pojavi moze iznenaditi i bolesnika i okolinu. Potrebno je shvatiti to kao takvo i ne osudjivati stariju osobu . Ono sto mozemo uraditi je podsticanje na mokrenje, lecenje urinarne infekcije (VAZNO), vodjenje racuna o dobrem opstem stanju i prepoznavanje faktora koji kad date osobe dovode do inkontinencije. Uz dosta truda problem se moze svesti na najmanju mogucu meru.

Нема коментара: