четвртак, 18. март 2010.

Slepo crevo

"Operisao je slepo crevo" cujemo cesto. O cemu se zapravo radi malo ko zna. U ovom tekstu pokusacemo na jednostavan nacin objasniti o cemu je rec. Slepo crevo je pocetni deo debelog creva koji ima jedan svoj mali i dosta uzi nastavak ili "crvuljak" duzine od 4 do 12 cm a sirine olovke. Ono sto se u narodu zove upala slepog creva je u stvari zapaljenje crvuljka slepog creva.
Akutni apendicitis ili " slepo crevo" je iako najcesce oboljenje u hirurgiji dosta redak u uzrastu do 4 godine i posle 60. Najcesce se javlja u drugoj i trecoj deceniji. Pod odredjenim uslovima limfno tkivo zida crvuljka-apendiksa nabuja a kako je ono ionako usko dolazi do njegovog zapusenja , ovo stvara uslove za razvoj zapaljenja, ponekad ako je zapaljenje jace "slepo crevo" moze da pukne.
Kako bolest pocinje? Gubitak apetita pa nejasan bol oko pupka su pocetni simptomi ove bolesti. Za bolom ide nagon za povracanje ili povracanje. Telesna temperatura raste do 38 pa cak i do 40 stepeni. Nakon ovog pocetnog bola oko pupka napredovanjem bolesti bol se seli u predeo
svima poznat u desnoj preponskoj jami. Ovo znaci da je proces napredovao. Ponekad zavisno od polozaja crvuljka ovaj bol moze biti u slabinama ili ispod rebara.
Postoje i oboljenja koja lice na upalu slepog creva ali ipak to nisu. To moze biti obicno " trovanje hranom", upale jnika, kamen u bubregu a kod dece slicne tegobe mogu se javiti i kod obicne upale grla ili uha.
Inace kod starijih tegobe mogu biti potpuno blage sto moze dovesti do tu da se bolest zakomplikuje. Kod dece su takodje moguca odstupanja od uobicajenog izgleda klinicke slike .
Ono sto je najvaznije zapamtiti je da u slucaju pojave ovakvih tegoba ne treba odlagati odlazak jer blagovremena operacija resava problem bez posledica.

Нема коментара: