четвртак, 18. октобар 2012.

Kako sebi olakšati ako imate problema sa želucem


    1. korak shvatiti da dosta zavisi od nas
    2. korak preispitati svoj režim života
    3. napraviti spisak navika koje treba promeniti a to je: prestanak pušenja, izbegavanje žvaka i tvdih slatkiša
                                                                                      izbegavanje začinjene i kisele hrane, masne i pržene hrane,peperminta, čokolade, kremaste hrane ,brze hrane
                                                                                     ograničiti, kafu, sva pića koja imaju kofeina, ananas, grejp ,pomorandže,paradaiz pa čak i čaj
                                                                                     izbegavati tesnu odeću, savijanja posle obroka, spavanje posle obroka

                                                                                  podići jastuk
                                                                                  smršati












уторак, 10. јул 2012.

                     Diuretici-lekovi za izmokravanje

   Osnovna uloga ove grupe lekova je u regulaciji krvnog pritiska i eliminaciji viška tečnosti što je osobito bitno kod srčanih bolesnika. Ovako se rasterećuje srce suvišnog tereta. 
   Jedna od mana ove grupe lekova je što mogu ponekad dovesti do osećaja malaksalosi, takođe učestalo mokrenje je vrlo neprijatno. Za posledicu imamo izbegavanje uzimanja ovih lekova. Postoji i zabluda da se dovoljno mokri i da su onda ti lekovi nepotrebni. Osim zbog pritiska koriste se i zbog srčanog popuštanja sa oticanjem nogu, vodom u plućima...
   Najjači lek iz ove grupe je Furosemid ili Lasix kojeg je trenutno veoma teško nabaviti u Srbiji .Ima ga u Bosni, Crnoj Gori. Lasix se pije uz Kalijum ili uz lekove koji ga štede. Ako nema Lasixa može i Yurinex koji je vrlo sličan ali nešto slabiji. Od ostalih diretika tu su i Diunorm, Lometazid i Hemopres koji su nedovoljno efikasni kod ozbiljnijih bolesnika.   
    Sve u svemu bitno je shvatiti da lekari ove lekove ne propisuju slučajno i da su neki neželjeni efekti mnogo manje bitni od onih željenih.

уторак, 19. јун 2012.

Kako se leci hipertireodizam


   U jednom od prethodnih postova tema je bila hipertireoidizam. Logicno je postaviti pitanje kako se ta bolest leci. Pre svega ako ste preoznali neke od ovih simptoma nuzno je javiti se lekaru koji ce traziti neophodne analize. Tek onda mozemo biti sigurni o cemu se radi. U proceni tireodne funkcije neophodno je odrediti hormone: TSH i fT4 . TSh je hormon koji iz hipofize regulise rad stitne zlezde. A fT4 je hormon stitne zlezde. Ako je fT4 povecan TSH je obicno smanjen i tada se moze reci da se radi o hipertireoidizmu.Radi se jos i pregled palapacijom i ultrazvuk kao i procena lokalnih komlikacija.Ovo moze biti dovoljno za postavljanje dijagnoze a zatim se pristupa lecenju. Hipertireidizam lece endokrinolozi.
  Postoje dve grupe postupaka: medikamentni(lekovima) i ablativni ( terapijska doza radiojoda ili operacija).
Na pcetku se uvek primenjuje  medikamentno  lecenje.Lekovi su Propiltiouracil (PTU)  Metimazol. Uloga je blokiranje sinteze hormona stitne zlezde. Dejstvo zavisi od doze koja je na pocetku veca.Kada dodje do normalizacije vrednosti hormona stitne zlezde doza se smanjuje na minimalnu.Lecenje se sprovodi minimalno godinu dana , traje do dve godine a zatim prekida da bi se proverilo postizanje remisije( povlacenja).Lekovi kao Propranololl  ublazuju pratece somptome:ubrzano lupanje srca, drhtanje ruku). 

понедељак, 26. април 2010.

Pitali ste: sta znaci crna stolica

Promena boje stolice i te kako moze da uplasi. Ako je stolica crne boje prvo se preispitajte o lekovima koji ste pili, naime preparati gvozdja mogu biti uzrok ove pojave. Stolica tada moze biti redja, kasasta..Ova pojava moze biti i posledica uzimanja odredjenih vrsta povrca radi "popravljanja krvne slike". Prvo pomislite na to, da proverite vratite ishranu na staro, i izbacite preparate gvozdja. Vrlo brzo stolica se normalizuje. Preparate gvozdja mozete uzimati bez obzira na ovu pojavu.
Naravno osim ovog bezazlenog razloga crnu, katranastu stolicu( melena) uzrokuju krvarenja iz gornjih partija digestivnog trakta, zeluca najcesce. U slucaju da uzrok nisu tablete gvozdja obavezno se odmah uputiti lekaru!

четвртак, 18. март 2010.

Kako se pije lek- Ciprocinal


Ciprofloksacin-Ciprocinal-Marocen. U pitanju je antibiotik sirokog spektra dejstva iz grupe fluorohinolona koji uspesno leci komplikovane urinarne, ginekoloske , respiratorne infekcije. Nezeljena dejstva su blaga. Postoje tablete od 250mg i 500mg. Ovaj lek se pije na 12 sati, najcesce se koristi pet dana.

Slepo crevo

"Operisao je slepo crevo" cujemo cesto. O cemu se zapravo radi malo ko zna. U ovom tekstu pokusacemo na jednostavan nacin objasniti o cemu je rec. Slepo crevo je pocetni deo debelog creva koji ima jedan svoj mali i dosta uzi nastavak ili "crvuljak" duzine od 4 do 12 cm a sirine olovke. Ono sto se u narodu zove upala slepog creva je u stvari zapaljenje crvuljka slepog creva.
Akutni apendicitis ili " slepo crevo" je iako najcesce oboljenje u hirurgiji dosta redak u uzrastu do 4 godine i posle 60. Najcesce se javlja u drugoj i trecoj deceniji. Pod odredjenim uslovima limfno tkivo zida crvuljka-apendiksa nabuja a kako je ono ionako usko dolazi do njegovog zapusenja , ovo stvara uslove za razvoj zapaljenja, ponekad ako je zapaljenje jace "slepo crevo" moze da pukne.
Kako bolest pocinje? Gubitak apetita pa nejasan bol oko pupka su pocetni simptomi ove bolesti. Za bolom ide nagon za povracanje ili povracanje. Telesna temperatura raste do 38 pa cak i do 40 stepeni. Nakon ovog pocetnog bola oko pupka napredovanjem bolesti bol se seli u predeo
svima poznat u desnoj preponskoj jami. Ovo znaci da je proces napredovao. Ponekad zavisno od polozaja crvuljka ovaj bol moze biti u slabinama ili ispod rebara.
Postoje i oboljenja koja lice na upalu slepog creva ali ipak to nisu. To moze biti obicno " trovanje hranom", upale jnika, kamen u bubregu a kod dece slicne tegobe mogu se javiti i kod obicne upale grla ili uha.
Inace kod starijih tegobe mogu biti potpuno blage sto moze dovesti do tu da se bolest zakomplikuje. Kod dece su takodje moguca odstupanja od uobicajenog izgleda klinicke slike .
Ono sto je najvaznije zapamtiti je da u slucaju pojave ovakvih tegoba ne treba odlagati odlazak jer blagovremena operacija resava problem bez posledica.

уторак, 19. јануар 2010.

Streptokokni tonsilofaringitis - upala grla


Streptokok normalno moze kolonizuje sluzokozu gornjeg dela respiratornog trakta ( zdrelo, nos) a da ne daje infekciju. Tada imamo zdrave kliconose koji mogu ugroziti ostale ili sami oboleti. Infekcija se prenosi kapljicnim putem pa su deca u kolektivima najugrozenija. Ipak treba naglasiti da deca do tri godine retko kad obolevaju od Streptokoknog tonsilofaringitisa ( upale zdrela). Nisu sve upale grla Streptokokne, naime vecina je virusna. Ono sto je opasno je to da beta hemoliticki Streptokok grupe A moze biti izuzetno opasan i napasti zglobove ( prolazno), bubrege ( moze da ostavi posledice iako je u vecini slucajeva prolazno) i srce i tako dovede do razvoja srcanih mana. Zato je izuzetno vazno ispravno lecenje Streptokonog tonsilofaringitisa. Najcesce se primenjuje penicilin ili cefalosporini a najvaznije je da lecenje traje deset dana. Inace za Streptokonu upalu grla je karakteristican pored " crvenog" grla bol pri gutanju i odsustvo kijavice, slina kaslja..Takodje, gnojne angine su Streptokokne a moguca je i Streptokona upala zdrela posle operacije krajnika. Upale zdrela sa puno slina i kaslja najcesce su virusne , redje daju bol pri gutanju mada i u tim slucajevima treba postojati oprez.

среда, 23. децембар 2009.

Kako se pije lek: Hemomicin


Hemomicin je lek kojem prisustvo bilo kakve hrane ili tecnosti otezava resorbciju. Iz tog razloga Hemomicin se uzima ili jedan sat pre ili dva sata posle obroka.

Kako se pije lek: Eutiroks


Eutiroks i drugi preparati za nadoknadu hormona stitne zlezde uzimaju se obavezno pre jela. U slucaju uzimanja leka posle jela ili pica izostaje resorbcija i delovanje leka. Doba dana je manje bitno. pcetku lecenja pocinje se sa malim dozama posebno kod starijih osoba , srcanih bolesnika i teskih formi hipotireoze. Doze se postepeno povecavaju zbog mogucih nezeljenih efekata na srce.

Kako se pije lek : Dovicin


Dovicin je lek koji nebi trebalo uzimati sa mlekom i mlecnim proizvodima jer mu umanjuju dejstvo.

Kako se pije lek : preparati gvozdja


Preparati gvozdja koji se uzimaju radi korekcije anemije pijuju se obicno pre jela i tad je resorbcija najbolja. Ipak ponekad ovi preparati izazivaju bolove u stomaku pa je moguce u slucaju potrebe uzimati ih u toku jela ili posle jela. Vazno je naglasiti da je u tim slucajevima manja resorbcija leka. Najmanja kolicina gvozdja se iskoristi ako se uzima posle jela tako da ako tegobe od strane zeluca nisu isuvise jake ipak treba gvozdje uzimati pre jela.